Yoga na kanker: hoe je met minder vooroordelen meer voordeel haalt uit yoga na chemotherapie

Wist je dat 21 juni uitgeroepen werd tot internationale yogadag? Tijd voor een bekentenis van onze ontwerpster Wendy. Láng láng geleden dacht zij bij het woord 'yoga' ook allleen maar aan wierook, wijde oranje broeken en hypnotiserende mantra's. Vooroordelen, je kent dat wel...

Weg met die vooroordelen

Wendy: “Ondanks mijn vooroordelen ging ik zo'n 5 jaar geleden ook overstag. Niet omdat yoga een hype werd, met blonde surfbabes in strakke pakjes en acrobatische poses waar je hoogtevrees van krijgt. Maar omdat er in mij geen topsporter schuilt en ik tóch altijd vol goeie voornemens zit om meer te bewegen en me fitter te voelen. Want bewegen verkleint de kans om van kanker te hervallen, remember? Maar hoe begin je te sporten als je er een zware chemobehandeling hebt opzitten en je lijf moe en oud voelt? Stap voor stap, zachtjes, ... Dus leek yoga me het ideale opstapje.

Ondertussen trek ik 2 à 3 keer per week naar mijn favoriete Gentse yogastudio Studio Groene Vallei. Nu eens voor een rustig uurtje stretchen, dan weer voor een krachtige les met best pittige oefeningen. En de rest van de week rol ik thuis mijn yogamat uit voor een kwartiertje Yoga With Adriene

yoga na kanker (Yep, that's me, om 7u30 's ochtends, tijdens een zalige yogastage in Italië...)

 

Maar waar moet ik beginnen?

Wil je het graag thuis eens proberen maar weet je niet goed hoe of wat? Wij verzamelden onze 6 favoriete yogaposes voor een betere nachtrust en lieten er telkens een duidelijke illustratie bij maken. Je kan ze gewoon 's avonds kort voor het slapengaan bij je thuis uitvoeren. Allemaal of een paar, aan jou om te experimenteren en te voelen waar jij nood aan hebt. Ontdek hier onze 6 yogaposes om beter te slapen >> 

 

En helpt het echt zo goed als al die studies over yoga na kanker beweren?

Ja, ik vind althans van wel, en véél meer nog dan ik ooit had durven vermoeden. Ik ben niet alleen stijve hark af, mijn lijf is sterker en herstelt veel sneller van een blessure of een griepje. Geen last meer van die oude rughernia of die stramme schouder na m'n okselklieruitruiming. En nu mijn basisconditie er flink op vooruit is gegaan, waagde ik me ondertussen zelfs al aan personal training en pilates (hallo, buikspieren, waar zijn jullie????) 

Maar meer nog: mijn hoofd is een pak rustiger, ik ben veel stressbestendiger, en ik kan me veel langer focussen. Komt dat door het diepere ademhalen? De 5 minuutjes meditatie aan het einde van elke sessie? Of gewoon omdat yoga je leert naar je lichaam te luisteren en mild te zijn voor jezelf? Geen idee en het doet er ook niet toe. Ik voel mij wel in mijn vel, zonder wijde oranje broek, en zonder vooroordelen.” 

Namasté,
Wendy

Op zoek naar meer tips over bewegen na kanker?  

Bewegen na kanker verkleint de kans op herval. En je voelt je mentaal ook gewoon fitter. Maar begin er niet onbezonnen aan. Doseren! Naar je lichaam luisteren! Hoe doe je dat, met die vermoeidheid in je lijf en al die muizenissen in je hoofd? Wij vroegen het aan Sarah Soenen, kinesiste en al vele jaren thuis in onco-revalidatie. Lees hier haar tips over kanker & bewegen >>

overview