"Kanker zorgde ervoor dat ik mijn kinderdroom realiseerde"

De diagnose borstkanker zet de wereld van patiënten op zijn kop. De ziekte neemt mensen veel af, soms fysiek zoals een borst of hun haardos, maar ook een job of de onbevangenheid om zonder zorgen te leven. Máár ze kan ook veel brengen. Wendy (42) verloor haar onbezorgdheid, maar kreeg door de kanker het lef om op carrièrevlak in het diep te springen. "Kanker zorgde ervoor dat ik mijn kinderdroom realiseerde."

"Toen ik een knobbeltje in mijn borst ontdekte, wist ik instinctief dat het een foute boel was. Ik was pas 34, maar liet het meteen nakijken. Eigenlijk ging het daarna heel snel: de diagnose werd gesteld en ik onderging de dag erna al een borstsparende operatie, gevolgd door chemo en bestralingen.

Het was zoveel om te bevatten, dat ik niet eens snapte wat me overkwam. Ik vergelijk het met een tgv die voor je deur staat en waar je op moet springen. Je weet niet waar de trein heen gaat, maar je moet mee. En dan maar zien wat de volgende bestemming zal zijn.

Na de bestraling moest ik 5 jaar lang hormoonremmers slikken om de kans dat de kanker zou terugkomen te beperken. Dat vond ik eigenlijk het zwaarste deel, want de bijwerkingen zorgden voor vermoeidheid, pijn en een neerslachtig gevoel. Eigenlijk was het pas toen ik daarmee stopte dat ik besefte hoeveel invloed die pillen gehad hadden. Ineens voelde ik me weer mezelf worden en verdwenen de klachten.

Als jong meisje heb ik er altijd van gedroomd om ondernemer te worden. Zelfs al kon ik niet helemaal omschrijven wat het was, dát wilde ik doen. Ik was na mijn studie in een baan als communicatiemanager gerold, maar ik voelde altijd dat ik iets miste in mijn werk.

Tijdens mijn eerste chemo begon ik te dromen van een nieuwe richting in mijn leven, en plots werd het me duidelijk wat ik moest gaan doen: een eigen collectie sjaals en mutsjes voor kankerpatiënten op de markt brengen. Die droom is uitgekomen: ik lanceerde Rosette la Vedette, mijn eigen label, dat ondertussen mijn fulltimebaan geworden is. Ik zet me nu volop in om lotgenoten mooier maar vooral sterker te helpen maken, en het taboe op kanker en kaal zijn op een authentieke, inspirerende manier de wereld uit te helpen.

Ik ben door de kanker wel mijn gevoel van onbezorgdheid kwijtgeraakt, al loop ik niet de hele tijd rond met angst dat ik weer ziek zal worden. Maar ik besef dat het leven van de ene op de andere seconde kan veranderen. Voor wat ik kwijtgeraakt ben aan onbezorgd leven, heb ik een hoop teruggekregen. Zo vertrouw ik meer op mijn lichaam. Eerder gaf het me ook een seintje dat het niet goed zat, en ik vertrouw erop dat het dat opnieuw zou doen. Als ik op controle ga, ben ik helemaal niet nerveus. Ik voel dat het oké is en denk dat ik, als er iets mis zou zijn, dat zou aanvoelen.

Verder heb ik het, door wat ik meegemaakt heb, gedurfd om in het diepe te springen. Door de kanker zijn er geen zijwegen meer in mijn leven. De mist klaart op en ik zie welke weg ik wil bewandelen. Het is echt niet allemaal leuk geweest, maar borstkanker maakte wel de onderneemster in mij wakker en hielp me mijn kinderdroom te realiseren. Had ik dat niet meegemaakt, dan denk ik niet dat ik de sprong had durven wagen."

pink ribbon rosette la vedette

(interview verschenen in Pink Ribbon magazine 2016 bij Goed Gevoel)

overview