Kristel kreeg kanker in Canada: “Via Instagram vond ik een uitlaatklep voor mijn verhaal”

“Je hebt borstkanker”: dat harde nieuws kreeg Kristel op 6 september 2018 te horen. Kristel is 49 en woont bijna twintig jaar in Okotoks, Canada. “En dan moet je dat aan je familie in België vertellen via de computer.” De behandeling was zwaar, maar Kristel is dankbaar dat ze zowel op haar Canadese als haar Belgische netwerk kon terugvallen: “Mijn mama en mijn zus stuurden me de mutsjes van Rosette La Vedette op”.

interview chemotherapie Rosette la vedette 

De shock van de diagnose

Kristel was in de zomer van 2018 zelf naar de huisarts gestapt omdat ze een knobbeltje voelde in haar linkerborst. Ze onderging de nodige onderzoeken en ging terug naar haar huisarts om de resultaten te bespreken. Kristel merkte aan het gedrag van haar dokter dat het niet pluis was. 

“Het is raar: de gedachte dat het slecht kon zijn was totaal niet in me opgekomen. Ik had al eens een cyste gehad en dacht dat het wel weer zoiets zou zijn. Toen de dokter me vertelde dat het kanker was, stortte mijn wereld wel even in, ja. Ik werd doorverwezen naar een Women’s Health Center en ging daar meteen op consult bij een chirurg, niet bij een oncoloog. Door de grootte en de locatie van de knobbeltjes – de mammografie had een tweede letsel getoond – moest mijn borst worden weggehaald. Dat was meteen shock nummer twee.”

interview kanker Rosette la vedette

 

Een radicale keuze  

Meteen nam bij Kristel de ratio de bovenhand. “Ik heb de chirurg gevraagd of hij niet meteen mijn beide borsten kon weghalen. Dat zag hij niet zitten.” Een kleine maand na haar diagnose zou Kristel geopereerd worden, want de kanker bleek agressief. “In de week voor mijn operatie knaagde het echt: zou ik dan elk jaar nog voor mijn andere borst op controle moeten? Dat klopte niet in mijn hoofd. Bovendien leek verdergaan met één borst en speciale beha’s mij heel ongemakkelijk. Ik ging het gesprek opnieuw aan met de chirurg, die me vertelde dat het mijn keuze was en me uiteindelijk heeft gevolgd.”

interview chemotherapie Rosette la vedette 

De full package aan behandelingen: dubbele amputatie, chemo, bestraling en Herceptin

“Onwetend als ik was, dacht ik dat de operatie meteen het einde van mijn kankerbehandeling was.” Verkeerd gedacht. Kristel: “De biopsie na mijn operatie en de controle van een aantal lymfeklieren gaf meer duidelijkheid over het soort kanker. Het was een hormonale kanker en ik testte ook positief op het HER2/Neu-eiwit (dat ervoor zorgt dat de kanker agressiever kan groeien).” Kristel stond dan ook tegenover de full meal deal: 6 keer chemotherapie, 16 bestralingen en 17 baxterbehandelingen met Herceptin voor het eiwit.

 interview kanker Rosette la vedette

Naar buiten, en snel

Wat volgde, noemt Kristel een “shitjaar”. “Die behandelingen zijn zo zot als iets, maar je vergeet dat gelukkig. Nu alles voorbij is, voel ik me fysiek sneller vermoeid. Ik heb ook een mentale weerslag. Ik voel dat de ziekte veel langer nawerkt dan de behandelingen op zich.”

Maar Kristel is vastberaden en hoopvol. “Voor mij was het belangrijk om zo snel mogelijk opnieuw buiten te komen. Wandelen is min of meer het enige wat ik momenteel kan doen, dus dat doe ik zo vaak mogelijk. Buiten zijn, in de natuur, doet me veel deugd. Het valt me op dat ik nu veel opmerkzamer ben dan vroeger, dat ik veel meer dingen zie. Ik kijk nu heel bewust naar de zon die door de bomen komt piepen, een fladderende vlinder of een struik in bloei.” Het is een silver lining die Kristel positief stemt.

 interview chemotherapie Rosette la vedette

Canadese vrienden

Over de zorg in Canada is Kristel heel tevreden. “Al woon ik hier al te lang om nog te kunnen vergelijken met België. Maar vanaf het moment dat ik mijn diagnose kreeg ben ik heel goed opgevolgd. Wat wel heel moeilijk was, is dat ik het slechte nieuws aan mijn familie moest brengen via een videogesprek. Heel raar, want ik was kort voor mijn diagnose nog nietsvermoedend langs geweest.”

Ook in Canada hebben Kristel en haar man Peter gelukkig een sterk netwerk van mensen op wie ze kunnen rekenen. “We hebben ongelofelijk veel steun gekregen. Fitnessvrienden hebben bijvoorbeeld een meal train opgezet na mijn operatie: drie weken lang kregen we elke dag vers eten. En omdat Peter een zaak runt en me niet elke keer kon brengen, heeft een heel team vrijwilligers mij elke dag naar mijn bestralingstherapie gebracht.”

 interview kanker Rosette la vedette

Modieuz én Belgische chemo mutsjes

En ook de Belgische entourage stond klaar. Het waren bijvoorbeeld Kristels mama en zus die de chemomutsjes van Rosette La Vedette vonden en opstuurden richting Canada. “Ik wist meteen dat ik geen pruik wilde. Voor mij zou dat niet natuurlijk hebben aangevoeld. What you see is what you get is een motto dat nogal goed bij me past.”

Kristels familie stuurde vijf verschillende modellen naar haar op, zodat ze haar hoofdbedekking telkens op haar outfit kon afstemmen. “Mijn moeder vond het belangrijk dat ik tijdens mijn behandeling iets uit België dichtbij had, en ik was er dankbaar om want het aanbod chemomutsjes en -sjaals in Canada is nogal mager. Dankzij haar en mijn zus had ik iets waar ik me goed in voelde.” Kristel kreeg veel complimenten over de mutsjes: “Er waren zelfs mensen die dachten dat het gewoon een modeaccessoire was.”

 interview kanker Rosette la vedette

Nieuws via Instagram

Het thuisfront op de hoogte houden terwijl jij zelf duizenden kilometers verderop bent, is niet eenvoudig. “Maar ik ben altijd heel open geweest over wat er aan het gebeuren was. Ik wilde mijn relaas niet doen op Facebook, omdat dat voor mij zou voelen als mensen lastigvallen. Ik heb wel een Instagramaccount aangemaakt waarop mensen die dat willen me kunnen volgen. Ik zie het als een digitaal, visueel dagboek en ook als uitlaatklep. Ik probeer er, op mijn eigen manier, mensen te inspireren. Ik ben altijd heel positief gebleven, maar ik zeg ook altijd eerlijk als het even niet gaat.”

 interview kanker Rosette la vedette

Een vleugje sarcasme

Kracht vindt Kristel ook bij haar echtgenoot: “Hoeveel schrik hij zelf ook had, hij heeft me zo goed gesteund. Zonder hem had ik die behandelingen niet aangekund”. Ook de persoonlijke aanmoedigingen van mensen doen haar deugd: “Zoveel mensen die de tijd nemen om je een persoonlijk, aandachtig geformuleerd bericht te sturen. Dat helpt me enorm om de dingen eens vanuit een ander perspectief te bekijken.” Een tikje zwarte humor helpt Kristel, haar man en haar twee zonen ook om met de nieuwe realiteit om te gaan. “Zo hebben we het soms over ‘Kristel 2.0’ als we het over mezelf na de operatie hebben. Een beetje sarcastisch? Dat mag wel voor mij.” 

Benieuwd naar nog meer getuigenissen? Check onze blogcategorie ‘Persoonlijke verhalen’ >

overview